De meeste mensen die een VPN gebruiken bij het internetten, doen dat om een van de volgende redenen:
- Anoniem internetten
- Blokkades, snelheidsbeperkingen en geografische restricties omzeilen
- Veiliger internetten
- Privacy beschermen
Laten we deze redenen eens wat uitgebreider bespreken.
Anoniem internetten
Door te internetten via een VPN, krijg je een ander IP-adres. Je IP-adres is dus niet te herleiden tot jou als persoon. De websites die je bezoekt of de diensten die je gebruikt, zien niet langer het IP-adres dat jij van je provider hebt gekregen, maar het IP-adres van de VPN-provider waar je gebruik van maakt.
Anononimiteit op internet kan noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld klokkenluiders en journalisten.
Mensen die downloaden via torrents of Popcorn Time, gebruiken vaak een VPN om anoniem te blijven.
Blokkades, snelheidsbeperkingen en geografische restricties omzeilen
Je hebt vast wel eens de melding ‘deze video is niet beschikbaar in uw regio‘ gezien. De website die je wilt bezoeken controleert aan de hand van jouw IP-adres of jij wel uit het gewenste land komt. Zo kan je bijvoorbeeld alleen vanuit Nederland ‘Uitzending Gemist’ kijken, en werkt de BBC iPlayer alleen voor Britten. Een nog bekender voorbeeld is Netflix. In elk land verschilt het aantal series dat je op Netflix kunt bekijken. Met een VPN kan je dit omzeilen, omdat je bij alle VPN diensten kunt aangeven ‘via welk land’ je wilt internetten.
In sommige landen, waarvan China het bekendste voorbeeld is, zijn bepaalde websites of diensten niet bereikbaar. Denk aan Google, Gmail, Facebook, Twitter, Youtube. Via een VPN omzeil je deze restricties.
Sommige providers maken het nog bonter en beperken je internetsnelheid bij gebruik van bepaalde diensten. Als je via een VPN internet, dan kunnen ze dit niet doen, want ze kunnen niet zien wat je aan het doen bent.
Veiliger internetten
Als je een onversleutelde website (een website zonder ‘slotje’ in de browser) bezoekt, dan is door iedereen met de juiste kennis precies te achterhalen wat je aan het doen bent op internet. Geen fijn idee! Ook op het werk wordt dit vaak bijgehouden. Heb je er ook al eens bij stil gestaan dat je provider dit ook allemaal zou kunnen zien? Of de overheid? Dankzij een VPN is al het verkeer tussen jouw computer en je VPN-provider versleuteld en door niemand in te zien. Helemaal belangrijk is het wanneer je internet via een gratis publiek onbeveiligd hotspot (gratis wifi). Iedereen die daarmee verbinding maakt, kan onderscheppen wat anderen doen. Hackers maken hier dankbaar gebruik van. Internet je dan echter via een VPN, dan is alles versleuteld en valt er niks te onderscheppen.
Privacy beschermen
Door te internetten via een VPN hebben commerciële partijen meer moeite een goed (klant)beeld van jou op te bouwen en wordt je minder achtervolgd door ‘gepersonaliseerde advertenties’. Je bereikt hun website immers steeds vanaf een ander IP-adres. Naast een VPN heb je overigens aanvullende maatregelen nodig, bijvoorbeeld tracking cookies weigeren.
Hoe nu verder?
Meer over VPN leren: Wat is VPN en hoe werkt het?
Of direct een VPN-provider uitkiezen: Overzicht van VPN-providers